Gyakran ismételt kérdések

Pszichológus konzultáció

Pszichológiai konzultáció - Pálfalvi Centrum

Szerző: Habis Melinda feb 14, Blog hogyan hatpszichoterápiaterápiás célterápiás kapcsolat Mindannyiunk számára fontos szükséglet, hogy az élet kihívásaival ne egyedül kelljen megküzdenünk, hanem nehézségeinket megoszthassuk szeretteinkkel, legyenek azok családtagokvagy barátok. Ezeknek a társas kapcsolatoknak — ha azok kellemesek a számunkra — támogató, pszichológus konzultáció szerepük is van.

Azáltal, hogy elmondjuk problémáinkat, egyúttal az ezzel kapcsolatos feszültségünk is lecsökken. Sokat segíthet tehát a stressz levezetésében, ha találkozunk, beszélgetünk másokkal.

Mindenki számára hasznos lehet az is, ha ezáltal új nézőpontokkal is megismerkedhet. Egy őszinte baráti kapcsolat tehát fontos támasz, hiszen pszichológus konzultáció állandó erőforrást jelenthet életünkben, ismét hagyja abba a dohányzást előnyöket nyújtva mindkét fél számára.

A pszichoterápiás kapcsolat azonban életünknek csak egy rövid szakaszát kíséri végig, hiszen célja nem a pszichológus konzultáció támogatás, hanem pszichológus konzultáció kliens megküzdési és problémamegoldási stratégiáinak fejlesztésea saját önállóságában való megerősítése. Fontos különbség még, hogy míg szeretteink elfogultak velünk, a pszichológus nem az. Bármennyire is szeretnének a szeretteink objektívek maradni velünk, képtelenek erre, hiszen érzelmi kapcsolatban vagyunk velük, s mivel életünk részei, pszichológus konzultáció döntéseink negatív vagy pozitív irányban érintik őket.

A pszichoterapeuta egy professzionális kapcsolatot tart fent a kliensével, melynek lényeges része a magázódás, egy speciális távolságtartás, melyben az egymással folytatott beszélgetés teljes mértékben a kliensről szól. Ennek során a tapasztalt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus gondolatai és érzései általában háttérben maradnak, csak annyiban számítanak, amennyiben a kliens érzelemvilágában pszichológus konzultáció tájékozódást szolgálják.

A terápiás munka célja a kliens érzéseinek és önálló gondolatainak előcsalogatása, problémamegoldó stratégiáinak fejlesztése a terapeuta professzionális, pszichoterápiás eszköztárának segítségével.

pszichológus konzultáció mi motiválja a dohányzásról való leszokásra

Ennek fontos része a terapeuta empátiája együttérzése és ítéletmentességekizárólagos figyelme, segítő visszajelzései, feltáró kérdései. Támogatja, hogy a kliens a saját érzéseiről beszéljen, hogy ezeket megértse, hatékonyabban kezelje.

Laborvizsgálat Szorongás és depresszió A szorongással rokonságba állítható a depresszió, sőt olykor együttesen jelentkezik a két zavar. A közhiedelemmel ellentétben a depresszió nem feltétlenül a szomorúsággal hozható összefüggésbe, jellemzője a passzivitás és az inaktivitás, ami teljes elszigetelődést is eredményezhet. Mindez — csakúgy, mint a szorongásos zavarok esetében — testi tünetekkel egészülhet ki.

A pszichológus rávilágít a pszichológus konzultáció és a korábbi események összefüggésére is, ami segít abban, hogy a helyzet ne ismétlődhessen meg. Fontos különbség a kliens-terapeuta kapcsolat ás a baráti kapcsolatok között, hogy bár a kapcsolat itt is szimmetrikus, de csak és kizárólag a kliens helyzetéről, élményvilágáról szól.

pszichológus konzultáció köhögés és dohányzás elleni tabletták

Mit várhatok a terápiától? Elsősorban egy megtartó emberi kapcsolatot, melyben egyre inkább Önmaga lehet. Ennek hatására fel tudja ismerni és ki tudja bontakoztatni saját erőforrásait, de egyúttal megismeri saját képességeinek korlátait, személyiségének sötétebb oldalát is. Megérti ennek összefüggéseit, megtanulja kezelni ezeket.

Kapcsolat Pszichológiai konzultáció A pszichológiai konzultáció során a pszichológus a segítségkérő személlyel együttműködve arra törekszik, hogy a pszichés, lelki eredetű konfliktusok, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó elhárítások és a személyiségfejlődést akadályozó viselkedések a megértés útján feloldódhassanak. Minden felnőtt ember életében előkerülnek olyan akadályok, amelyeknek a megoldása kezdetben kudarcba fullad. Amennyiben ez a mindennapi életvezetést, munkakedvet, örömre való képességet gátolja, úgy érdemes pszichológushoz fordulni.

Fontos tisztázni, tehát, hogy a terápiás folyamatban lesznek nehéz pillanatok is. A sikeres terápia azonban élete egyik legjobb befektetése lehet.

Hogyan zajlik a kezelés? A pszichoterápia nem más mint egy professzionális kapcsolat a kliens és terapeutája közöttmelynek része a közös gondolkodás, és amelynek során sokféle érzelem és indulat is megjelenik.

Miben segíthetünk?

Ezek megfelelő kommunikációja és kezelése az együttműködés legfontosabb része. Érdemes ezért a terápiás folyamat közben felmerülő kérdéseinket is nyíltan feltenni a terapeutánakhogy azokon közösen gondolkodhassanak el. A tapasztalt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képes átérezni és megérteni a kliensét és annak helyzetét, sőt megértetni a pácienssel annak lelke mélyén rejlő, elfedett okait.

pszichológus konzultáció először változik, amikor leszoktam a dohányzásról

Segít megfejteni és megváltoztatni kapcsolataink dinamikáját tudatosabbá tenni, hogyan hatunk egymásra. A kliens és a terapeuta egyenrangú, bizalmas kapcsolatában lehetőség van belátásra és változásra.

Keresés űrlap

A terápia menete mindig attól függ, a terapeuta milyen módszerben járatos és mit tart hatékonynak a kliense számára. Bizonyos módszerek például kognitív és viselkedésterápia esetében a pszichológus az ülések közötti időre is ad feladatot a kliens számára, melyet a következő alkalommal megbeszélnek, így haladva a pszichológiai tanácsadás folyamatában az előre kitűzött cél felé.

Meddig tart a pszichoterápia?

A módszertől, a probléma jellegétől, megfogalmazhatóságától és mélységétől függ, hogy meddig tart egy terápia, vagy egy online pszichológiai tanácsadás sorozat. A terapeuta és kliens a terápia elején megbeszélik az együttműködésük kereteit.

pszichológus konzultáció videó a dohányzásról való leszokáshoz nézni

Megállapodnak a terápia céljáról, hosszáról és egyéb feltételekről is például az ülések gyakorisága. Ezek a feltételek menet közben  szükség szerint módosíthatóak a kliens igényeinek megfelelően. Ha a kliens elégnek érzi a tüneti javulást és nem kíván mélyebb önfeltárásba fogni, ezt nyugodtan pszichológus konzultáció az Pszichológus konzultáció kezelő szakembernek. Ez azonban azzal a rizikóval járhat, hogy nem történik tartós változás, esetleg tünetváltás következik be.

Ettől pszichológus konzultáció a terápia addig tart, míg a kliens szükségét érzi. Abból is lehet érezni, ha valóban szükségtelen a szakemberrel való munka, hogy a pszichológussal való beszélgetések megváltoznak, kiüresednek, okafogyottá válnak.

A páciens azt éli meg, hogy az önbizalma a helyére került, a problémáit egymaga is hatékonyan, könnyűszerrel oldja meg. Kíváncsi rá, hogyan hat a terápia?

  • Mitől hatékony a pszichológiai konzultáció? | Pszichológus kereső
  • Pszichológiai konzultáció felnőttek részére
  • Mi a garancia, hogy használ?
  • A dohányzást leszokó ember válik
  • Nyelvbetegség a dohányzástól
  • Címlap » Blog » Mitől hatékony a pszichológiai konzultáció?
  • Miben más a pszichológussal való konzultáció, mint egy baráti beszéltetés? - Online pszichológus